La literatura i els llibreters









Camino pels carrers de Barcelona, i començo a embadalir-me davant dels vidres rere els quals veig un munt de llibres. Finalment, em decideixo a entrar. Passadissos de llibres em condueixen al llibreter. El llibreter és aquell savi, sovint oblidat que viu entre llibres i coneix autors, períodes, literatures de tot el món i fins i tot té aquelles peces o llibres de tapes dures que només podem trobar allà. El llibreter és qui llegeix els llibres i després es converteix en un crític literari, un crític que aconsella als lectors i que els porta cap el camí de la literatura. I és que realment sense els llibreters no hi hauria mitjançer entre aquell qui escriu els llibres i aquells qui som lectors empedreïts. És clar que avui dia, la literatura es publica digitalment, i la prova són els blocs i els munts d'editorials virtuals que ja coneixem i que formen part del món de la publicació dels "llibres". Però temps enrere se sentien veus que els llibres desapareixerien amb les noves tecnologies, però ja sabem que moltes hipòtesis del futur han quedat en això, hipòtesis. I actualment, se celebren moltíssimes fires de llibres a Barcelona, i a d'altres ciutats com Frankfurt. El llibre i els llibreters no han mort. I malgrat que avui dia la tasca dels llibreters és difícil en un món tan informatitzat i capitalitzat, encara som molts els lectors que ens deixem atrapar per la màgia de les llibreries i dels llibreters. I gràcies a ells, nosaltres podem gaudir de la literatura, de la bona literatura.

Comentaris

  1. La informàtica ens ajuda a orientar-nos en la selva de l'edició, per poder orientar els lectors que ens ho sol·licitin. Petar la xerrada a la llibreria, si hi ha temps, amb tots els llibres a l'abast és un dels plaers que fan que aquesta sigui la millor feina del món.

    Gràcies i que tinguis un 2008 ple de bones lectures .

    ResponElimina
  2. Els llibreters tenen una gran influència en els llibres que es venen a la seva llibreria, si volen. Jo ho tinc molt comprovat, i mentre en algunes llibreries quasi no he venut cap llibre, en altre n'he venut un munt, i si aicò em passa a mi, que sóc un desconegut, imagino que amb la resta passa igual.
    D'altra banda, cal tenir en compte que molta gent que està en una llibreria no són autèntics llibreters

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Música i literatura: Els amants de Vicent Andrés Estellés

El poema del mes: Cambra de Tardor"