L'Article: Conte de Nadal de Charles Dickens









Aquests dies de garlandes, nadales i dies joiosos i nadalencs em fan pensar en aquell conte que ha estat dut al cinema en vàries ocasions: El Conte de Nadal de Charles Dickens. En aquesta història, Dickens crea un personatge Ebenezer Scrooge, un home rude i egoista que desprecia als nens, als pobres i al seu pobre empleat. I és que Dickens com en moltes de les seves obres, retrata un personatge que ben bé podríem trobar no només als carrers de Londres, sinó a qualsevol ciutat. Per tant, és un personatge que trenca amb la imatge idíl·lica de la nit de nadal. No tothom viu igual aquesta nit. Això sí, hi ha una evolució del personatge rude, gràcies a l'aparició de tres fantasmes, un del passat, un del present i un del futur. Aquestes aparicions fan reaccionar Ebenezer Scrooge i el fan tornar amable. Clar que això és literatura, i ja sabem que de vegades la realitat supera la ficció. Ja coneixem que mentre alguns estiguem asseguts a taula el dia o la nit de Nadal, d'altres amb prou feines tindran un tros de pa per menjar. Dickens doncs ens mostra les dues cares de Londres, com podrien ser també les dues cares del món, els pobres i els treballadors,d'una banda i els banquers i rics, de l'altra. El relat de l'autor anglès ens permet somniar en una utopia, la utopia de la nit de Nadal.

Comentaris

  1. Gràcies per fer-nos pensar en la utopia i per esmentar Sócrates en la teva cita literària i que tinguis un bon solstici. I, per cert, gràcies per la teva aportació al meu blog.

    ResponElimina
  2. Em sembla molt interessant el teu bloc també i hi viatjaré sovint, no ho dubtis.

    M'ha agradat la menció d'en Scrooge, aquest personatge que tan s'assembla a algú que en aquesta societat segur que coneixem. I si no, llegeix el personatge en forma de professora "Scrooge" que apareix al meu relat "El conserge de l'institut". La realitat supera...

    http://www.nitsenblanc.cat/Histories_publicades/index.html

    Bon Nadal!!!
    Enric

    ResponElimina
  3. Ahir varem anar al Teatre Regina a veure la obra de Dickens adaptada per nens i és molt interessant. Us la recomano. Passareu una bona estona en companyia, això sí, d´un públic de nens i nenes molt maco. El Sr. Scrooge fa un paper molt ben fet i la resta de personatges també ho fan de maravella.

    Salutacions Roser!!

    ResponElimina
  4. Està bé aquest blog. Sobretot per les classes de literatura!

    ResponElimina
  5. Esta molt be aixo i nosaltres farem una obra de teatre amb aquest conte

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Música i literatura: Els amants de Vicent Andrés Estellés

El poema del mes: Cambra de Tardor"