El Qüestionari: Jesús M. Tibau, escriptor polifacètic.







1. Quin va ser el llibre que et va fer entrar en el món de la literatura?

Vaig entrar amb plaer a la literatura de molt petit, dels dels TBOs fins als llibres de Los cinco, però en citaré dos que em van influir especialment als meus inicis: El Quixot i Mecanoscrit del segon origen.


2. Quan et vas adonar que t’agradava escriure?

A l’època d’estudiant de Magisteri, en llegir poemes que havia escrit una companya. Llavors, l’any 1983, vaig fer uns primers i tímids poemes amb els quals vaig tastar el plaer d’escriure. Però el primer conte no el vaig escrire fins l’any 1992.

3. Creus que és cert allò que deia Picasso: “la inspiració es troba treballant”?

Penso que has de tenir la inspiració engegada les 24 hores del dia, atent a captar tot allò que hi ha al teu voltant, però també has de de mantenir certa disciplina i constància per a posar-te davant de l’ordinador i prendre-t’ho, en certa manera, com un treball.


4. Quin autor de la literatura clàssica t’ha marcat més?

Intento trobar fonts d’inspiració en autors més contemporanis, com ara Sergi Pàmies o Josep M. Espinàs, per exemple, o Pere Calders, que ja és un clàssic per als contistes catalans; però si he de triar un clàssic, possiblement sigui Cervantes, més que res pel Quixot, que m’he rellegit diverses vegades.



5. Digues una cita literària.
“La gent no ens hauríem d’unir per les idees, sinó pels sentiments…”
Joan Sales, a Incerta glòria.

Comentaris

  1. Gràcies per tenir-me en compte en aquesta secció del teu blog.

    ResponElimina
  2. De res. Aquesta secció és per a escriptors, per a conèixer més a fons alguns escriptors. Jo el que més valoro d'alguns escriptors és la perfecta combinació de talent, saviesa i humiliat, és a dir, senzillesa.

    ResponElimina
  3. Sembla curiós comprovar com la fita literària obligada dels temps de la infantesa és més comuna del que un pot arribar a pensar-se: Los Cinco! Qui no té la col•lecció sencera a casa?

    ResponElimina
  4. És interessant conèixer un poc millor aquest escriptor i blocaire, dels més actius que conec.
    I la cita d'en Joan Sales, sensacional!

    Salut i sort!

    ResponElimina
  5. Los Cinco van ser un referent als nostres temps, Josep Manel. No sé si encara ho són o si els jóvens d'ara els coneixen.

    Queralbs, de cites d'Incerta glòria en podria haver tret un cabàs, ja que possiblement és el llibre més subratllat que tinc. Em va impressionar molt, suposo pel fet de llegir-lo als 17 anys aprox. A més, aquesta cita, la prenc una mica com una de les meves normes de vida.

    ResponElimina
  6. ...Vaig començar a gaudir de la poesia a les mans de Jaime Gil de Biedma... i es van escriure els primers versos d’adolescència... i allà van restar, en el calaix de l’oblit, fins ara.
    Ara escric perquè m’exalta l’ànima i em fa esbossar un somriure extern. I sí, crec que la inspiració és una baldufa que gira i gira, mentre l’ajudis a voltar-la continuament.
    Si hagués de triar un clàssic en llengua castellana que em va marcar, els poetes de la generació del 27. I de llengua catalana, Montserrat Abelló.
    Un cita literària... qualsevol que faci perdurar la innocència.

    ResponElimina
  7. Gràcies Laura per respondre "El Qüestionari" em faltaven les respostes d'una escriptora. Benvinguda al bloc.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Música i literatura: Els amants de Vicent Andrés Estellés

El poema del mes: Cambra de Tardor"