L'Editorial: el moviment literari català 2.0












Fa pocs dies a València, es va celebrar dins el XXI Encontre d'Escriptors dins dels Premis d'Octubre, i en aquest acte cultural es va celebrar la conferència titulada Els blogs i la literatura. El cert és que d'un temps ençà els blogs han esdevingut la nova eina d'autors que confien en un nou format per a escriure de o sobre literatura en llengua catalana. Precisament, en aquest debat l'escriptor Xulio Ricardo Trigo ha afirmat que “aviat dels blocs en direm que són els clàssics de la literatura a Internet”. I certament, les noves tecnologies han canviat la manera d'enfocar i de rebre la literatura. Segons Trigo, els blogs són un format efímer, potser sí que té raó. Però de moment, segons unes dades estadístiques el català és la vuitena llengua més emprada en aquest format digital, i cada dia neixen nous blogs que tracten de i sobre literatura. Seria agosarat per part meva dir que potser ha nascut el moviment literari català 2.0. I és que des que aquests nous espais digitals han anat prenent forma a la xarxa, han contribuït a donar a conèixer autors i autores, i oferir conferències en què molts hem pogut desvirtuar-nos com la Catosfera Literària, organitzada pel Toni Ibáñez que també ha participat en aquesta conferència amb les seves aportacions;i a partir de les quals va sorgir La primera antologia de blogs en català. I ara, a València s'ha tornat a celebrar una conferència per parlar de la literatura 2.0. Així doncs, els que hem encetat una aventura bloguera o blocaire, gràcies a la literatura i a la llengua catalana creixem, creixem gràcies als lectors i lectores que ens visiten i que opinen sobre allò que escrivim. Així, hi ha una interacció comunicativa a través de la xarxa, i això dóna molta vitalitat a aquests nous formats digitals. I no oblidem que també està naixent i ha nascut ja el llibre digital. Això no significa que bandegem els formats tradicionals: el llibre en paper, sinó que totes dues coses poden conviure i retroalimentar-se. Realment aquesta literatura és tan efímera? Això ens ho respondrà el temps.

Comentaris

  1. Hola!

    Volia comentar-te que estic preparant un apunt que enllaçaria amb aquest teu. Espero que et sembli bé (l'enllaç i l'apunt).

    Gràcies a l'avançada!

    SU

    ResponElimina
  2. Hola SU!

    I tant que em sembla bé! Aquest tema dóna molt de si, i és bo compartir-ho entre blocaires o blogguers.

    De res, i gràcies a tu!

    ResponElimina
  3. Estic d'acord que són coses complementàries. No crec que els blogs i la literatura digital siguin la mort del llibre. Ni crec tampoc que siguin una moda passatgera. És millor per a tots els qui llegim que hi hagi opcions ben diferents.

    ResponElimina
  4. Tot plegat és molt interessant. Com a mestra i com a lectora no crec que els llibres en paper arribin a desaparéixer, però sí a conviure amb aquesta nova forma de comunicació.

    Un post molt interessant, felicitats

    ResponElimina
  5. Hola SM! Moltes gràcies per la teva aportació al bloc!

    Benvinguda Núria! Espero que continuiïs passejan-te per aquest espai amb les teves aportacions!

    Salutacions cordials.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Música i literatura: Els amants de Vicent Andrés Estellés

El poema del mes: Cambra de Tardor"