El Qüestionari: Xulio Ricardo Trigo












1.Quin va ser el llibre que et va fer entrar en el món de la literatura?


Podria dir molts, però va haver un en particular que em va fer anar un pas més enllà. Parlo de "Conversación en la Catedral", de Mario Vargas Llosa. Jo tenia 19 o 20 anys i em vaig quedar meravellat, de la seva estructura i de que, malgrat els prodigis formals de la novel·la, fos possible llegir-la amb la passió d'una història senzilla i linial. Aquest llibre em va fer pensar que només podia ser escriptor.

2.Quan et vas adonar que t’agradava escriure?

De molt jove ja escrivia quaderns en cada viatge que feia amb els meus pares. Hi barrejava dibuixos i comentaris, petites històries, on explicava les etapes de la ruta. Van ser els primers passos, però d'aquí a convertir-se en un escriptor va un altre pas molt gran: adonar-te que hi ha un lector que fa l'esforç per entendre el que escrius i al qual no pots enganyar, li has d'oferir el millor de tu.


3.Creus que és cert allò que deia Picasso: “la inspiració es troba treballant”?

Hi ha unes quantes frases d'aquestes certament interessants. També Vargas Llosa deia allò molt semblant de... Cada dia em poso al davant de la màquina d'escriure, i tant fa si no tinc res a dir, si em ve de cop la inspiració ja em trobarà treballant.

Però potser també ho va agafar de Picasso perquè és molt semblant.
De normal no confio gaire en la inspiració. Treballo moltes hores i, de resultes de lectures o investigacions o troballes, sorgeixen les idees.


4.Quin autor de la literatura clàssica t’ha marcat més?

Sens dubte Gustave Flaubert. Jo vaig escriure molta poesia de jove i quan vaig llegir com Flaubert sortia a la llum de la lluna i ell recitava tot el que havia escrit, frase per frase, corregint fins que li sonava bé en veu alta, vaig entendre que també la prosa tenia un ritme i que era molt important trobar-lo per a un narrador.


5.Digues una cita literària.

Una d'Hesíode que encapçala la meva darrera novel·la, "El somni de Tàrraco" (Edicions 62): "L'amor és l'arquitecte de l'univers."

Comentaris

  1. M'encanta el per esdevenir escriptor: adonar-te que hi ha un lector que fa l'esforç per entendre el que escrius.
    Genial!

    ResponElimina
  2. Hola Belart! Gràcies per la teva aportació al bloc i benvingut siguis!

    Salutacions cordials.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Música i literatura: Els amants de Vicent Andrés Estellés

El poema del mes: Cambra de Tardor"