Editorial: "e-book" o llibre en paper?Des de fa un temps, les noves tecnologies han canviat el panorama cultural, sobretot amb l'arribada de "l'e-book". Al principi, aquesta nova eina digital generava polèmiques entre alguns sectors editorials, perquè potser el veien com una amenaça que podia bandejar el llibre en paper. El cert és que el progrés tecnològic no és cap novetat.Constantment neixen eines tecnològiques, però això no significa que les eines tradicionals formin part de l'oblit. Podem agafar el cas dels discs de vinil, que avui dia són peces de col·leccionista, molt preuades. Opino que en la polèmica entre "e-book" o llibre en paper cal tenir en compte que són dos formats diferents però que poden conviure en una mateixa societat. Pel que fa als llibres digitals representen un nou format, i per tant, una altra manera de llegir, però això no suposa un trencament dràstic amb el format tradicional, ja que encara hi ha molts lectors i lectores que ens deixem seduir per la flaire de les pàgines d'una obra ja sigui clàssica o actual, quan entrem en una llibreria d'aquelles que no perden mai l'esperit llibreter, com per exemple la 22 de Girona, o la Catalònia, de Barcelona per citar dos exemples, d'una llarga llista.

Així doncs, tindrem dues maneres de llegir: una eina digital, i/o un llibre ple de pàgines. Tots dos ens permetran viatjar a un oasi literari, on tot és possible;
i podem gaudir de l'aturament dels rellotges i de milions de paraules que es llegeixen entre línies, a través de les quals cada lector/lectora es forma la seva visió lectora, i cadascun de nosaltres anirem construint la nostra llibreria particular.

Comentaris

Iolanda Pàmies ha dit…
Totalment d'acord, amb l'edició se'ns obren noves possibilitats, segurament encara inimaginables, però la veritat, ara com ara, jo no em veig llegint una novel·la de 300 pàgines en una pantalla...
Clidice ha dit…
estic pendent del llibre digital per estalviar-me de comprar un munt de llibres que compro en format butxaca. Ara, els llibres "de bo de bo", les edicions acurades, no cal dir que penso seguir adquirint-les :)

Entrades populars d'aquest blog

Paisatges literaris: Xiuxiueigs

4t Aniversari bloc Antaviana: Inventa