L'Article: Poden conviure llibres i e-books?











Imatges preses de la xarxa

Actualment, ja no és cap novetat que som a l'era digital, on tot passa per una pantalla d'ordinador davant dels nostres ulls. Fa un cert temps, quan van començar a aparèixer els primers e-books, els mitjans de comunicació plantejaven una qüestió: Els e-books els llibres en paper? I la resposta és no. Sovint al metro veig diferents persones que llegeixen, uns opten pel llibre, i els altres pel nou format de lectura. Per tant, no només els llibres i els e-books poden conviure, sinó que ja conviuen en un mateix món, i seguiran convivint. Perquè de fet, als meus alumnes sempre els he plantejat aquest debat i la majoria sempre m'han dit que prefereixen els llibres. I ara com sempre hi ha moltes persones, entre les quals m'hi compto, que tenim la concepció romàntica del llibre, és a dir, com un objecte ideal que anhelem palpar, obrir i deixar-nos seduir per les paraules. Altrament, tampoc he utilitzat un e-book, però crec que encara que sigui un format diferent, al cap i a la fi, l'important no és la carcassa, sinó el que hi ha dins: la història, els poemes, l'obra de teatre, l'assaig, etc. Per tant, crec que molts de vosaltres estareu d'acord amb mi, que en un mateix món llibres i e-books poden conviure, perquè l'essencial és llegir.

Comentaris

  1. Tens moltíssima raó. Jo, que he estat editor de llibres durant més de 35 anys i, per tant, m'estimo els llibres d'allò més, encara no tinc lector electrónic, però defenso aquesta eina perquè ajudarà a divulgar la lectura. Un bon llibre, de qualitat, ben editat, il·lustrat, ben relligat, mai no podrà ser substituït per un llibre electrònic, però, quina diferència substancial hi ha entre un e-book i un llibre de butxaca que, un cop llegit, va a parar (en el millor dels casos) a una deixalleria?

    ResponElimina
  2. Bé, hi ha moltes diferències entre el lector electrònic i el llibre convencional, com també ni ha moltes entre un llibre en rústica i un llibre de butxaca, o un llibre dels que has de fer un autèntic treball de recerca per aconseguir als que porten una banda de color al seu voltant i hi posa que s'han vengut tantes còpies en tants pocs dies... Fins que no vaig veure amb els meus propis ulls un lector electrònic, i vaig poder-lo tocar amb les meves pròpies mans em mostrava bastant contrari a l'ús d'aquests aparells, però vaig canviar d'opinió i ara en tinc un. Amb ell puc portar una gran quantitat de llibres a sobre, sobretot llibres descatalogats i en anglès, però tamé escrits meus o dels meus amics que no s'han publicat i que no em són comodes de llegir enquadernats en espiral. Del paper també me n'he endut decepcions, però la més notable és la narrativa completa de Poe de l'editorial alianza; el paper és tant prim, i la lletra tant reduïda que és un calvari tot i que la traducció de l'obra és exquisita... Falta temps i falta que els preus dels ebooks es redueixin i siguin coherents amb el què són. No podem comparar-lo amb cap d'aquests llibres que ens agrada que engruixeixin les nostres biblioteques perquè pensem que un dia rellegirem. Hi ha llibres que sabem que mai rellegirem i alguns que ni tansols acabem... Penso que hi ha un motiu per cada format i que el major perjudicat serà el llibre de butxaca

    ResponElimina
  3. Albert Lázaro, no estic d'acord amb què tots els llibres acabin a les deixalleries. Crec que els bibliòfils fem el possible per conservar aquestes peces culturals tan valuoses.

    Salva, veig que t'has convertit en un admirador del llibre electrònic, però els llibres en paper també ofereixen moltes possibilitats, a més de poder llegir un llibre ben enquadernat, que n'hi han, ben prologat i editat. Totes dues eines són útils, però respecto la teva opinió.

    ResponElimina
  4. Jo també penso que els dos formats són perfectament compatibles, però tinc els meus dubtes sobre el futur del lector electrònic tal com és ara. Penso que ha nascut en mal moment, perquè al meu parer el futur és la tauleta i la biblioteca electrònica. No cal compar el llibre, sinó contectar-te per Internet a una biblioteca que te'l deixarà llegir a canvi d'un preu, naturalment.
    Tot i així, jo no ho he provat i, de moment, em resisteixo a fer-ho. Estimo molt el llibre en el seu format clàssic. Forma part de la meva educació emocional i intel·lectual. M'agrada tocar-los, olorar-los, fer passar les planes...

    ResponElimina
  5. Rodolfo, a mi també m'enamoren els llibres, malgrat ara em ve al cap aquells versos de'n Foix: m'enamora el vell, m'exalta el nou!, que es pot aplicar al llibre en paper i al llibre electrònic.

    ResponElimina
  6. No crec que s'hi pugui fer gaire debat si la qüestió és el contingut; una altra cosa són els elements extraliteraris que valorem quan tenim un llibre o un llibre electrònic a les mans. D'altra banda, hi ha elements del llibre clàssic, a part dels obvis (tacte, olor...), que encara no s'han resol en els e-books, com el color i les il·lustracions per exemple.
    Jo compagino els dos formats i el meu únic desig és que el llibre m'agradi i aquest agradar no té a veure amb el format, és clar.

    ResponElimina
  7. Sobre el tema vaig escriure fa uns dies un post:
    http://provisionals.blogspot.com/2011/12/reciclatge.html

    ResponElimina
  8. Gràcies per les teves opinions Miquel, i gràcies per compartir l'enllaç del post del mateix tema. Crec que sí que pot haver-hi debat, no pas per parlar del contingut, però sí que hi haurà opinions de tots els gustos, i ja se sap sobre gustos no hi ha res escrit.

    ResponElimina
  9. Amb permís, Arlequí: la història de la humanitat és un no parar d'escriptura -i d'opinions- sobre gustos :-)

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Música i literatura: Els amants de Vicent Andrés Estellés

El poema del mes: Cambra de Tardor"