L'ull crític de l'Arlequí: La publicitat i Sant Jordi













Imatge presa de la xarxa

Avui estreno una secció titulada L'ull crític de l'Arlequí. Començaré parlant d'un anunci, això sí sense esmentar l'empresa, perquè no m'interessa fer publicitat de ningú aquí, per fer un article crític sobre el missatge que fa aquesta empresa a propòsit de la llegenda de Sant Jordi.


Resulta que fa uns dies sortia del metro, i als passadissos de l'estació hi havia un anunci d'una coneguda marca de telefonia mòbil, amb un slògan protagonitzat un nen d'uns set anys, amb una espasa i que venia a dir que aquell nen seria qui mataria el drac. Clar d'una banda penses, no passa res només és un slògan que vol aprofitar la diada de Sant Jordi per vendre més mòbils.
Ara bé, la llegenda de Sant Jordi és una història, una història que parla d'un cavaller, d'un drac, d'una rosa i una princesa. Per tant, crec que no és gens adequat que uns publicistes utiliztin la imatge d'un nen, amb una arma, i defensant indirectament l'ús de les armes i per tant de la violència. Qualsevol podria dir que com que l'anomenat anunci està inspirat en la diada, i en la història de Sant Jordi i el drac, podria dir-me que en faig una muntanya, i que sí que el nen amb l'espasa és un bon esglógan. Opino que el llegat cultural no s'ha d'utilitzar per motivar als més petits l'ús d'espases o d'altres armes, tenint en compte que un membre de la casa reial s'ha quedat sense dit precisament per fer ús d'una arma. Penso que la cultura s'ha d'utilitzar amb fins no lucratius i sempre amb un missatge que arribi tant a la canalla, com als adults d'una manera enriquidora, i que en resulti un aprenentatge no només de la literatura, sinó també un aprenentatge vital.

Comentaris

  1. Fas bé de mirar la realitat amb ull crític. Tots plegats hauríem d'aprendre a fer aquest exercici cada dia, ni que fos, només, una vegada. :)

    ResponElimina
  2. Clidice, moltes gràcies. Fer l'exercici crític realment va bé per distanciar-se de les coses i veure-les amb uns altres ulls :)

    Una abraçada.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Música i literatura: Els amants de Vicent Andrés Estellés

El poema del mes: Cambra de Tardor"