Reflexions en veu alta: El llibre en paper, en perill d'extinció?























Hi ha qui diu que d'aquí un període de temps, el llibre digital s'haurà menjat el llibre en paper. És clar que el primer té molts avantatges: pots tenir molts llibres arxivats, no has de carregar amb un llibre si és gruixut, és pràctic per llegir a qualsevol indret. És clar que els qui de ben petits hem crescut amb una biblioteca a casa, i hem devorat pàgines, ens costa acceptar aquest fet, que segurament algun dia esdevindrà, encara que m'aferri a la idea que tots dos formats poden conviure junts en una mateixa societat. Hi ha qui diu que si un escriptor com Cervantes, per posar un exemple, té una obra bona, l'obra viurà sempre en qualsevol format. I això ens porta a la pregunta: és important el format del llibre? El contingut d'una obra és l'essència de les paraules, allò que ens arriba als i les lectores, i que per tant, fa que deixi de tenir tanta transcendència si és un llibre en paper o un llibre electrònic. Som en la societat de l'era digital, i ens hem d'adaptar als canvis tecnològics, per tant haurem d'acceptar la idea que amb un clic podem llegir qualsevol obra. I és llavors quan em pregunto: el llibre en paper, en perill d'extinció?

Comentaris

  1. Mai res s'acaba extingint del tot encara que les veus apocalíptiques són freqüents, recordo debats semblants sobre el teatre i el cinema. L'important d'una obra és el contingut i aquest serà el mateix en el suport que sigui, que tampoc els llibres dels romans eren com els nostres.

    Un altre tema és que el llibre és un objecte i com a tal tindrà els seus seguidors i no és el mateix menjar una bona paella en un plat bonic que en un plat de plàstic o de paper, tot i que quan tens gana de veritat crec que la qüestió del suport no té gaire pes.

    ResponElimina
  2. Jo treballo en una biblioteca, espero que no. Encara que molts ja no venen si no és per fer internet...

    ResponElimina
  3. Ahir durant aquest debat a la reunió de blocaires de l'Ateneuesfera vaig pensar un cop més que les coses no són ni blanques ni negres.

    Com esmenta la Júlia, ni el teatre ni el cinema es van extingit. I jo hi afegira que tampoc s'ha extingit la radio, com deien altres veus quan va arribar la televisió. Amb el llibre passa el mateix; els formats poden canviar, però no es continguts.

    La Bíblia o les obres dels clàssics grecs, per esmentar obres molt antigues, no van fer-se amb el format que tenen ara, però se segueixen llegint.

    ResponElimina
  4. Júlia, bona argumentació. Estic d'acord amb tu.

    Helena, esperem i desitgem que sí que el llibre en paper encara tingui una llarga vida entre nosaltres.

    Lectora, tens tota la raó. Les coses no són ni blanques ni negres.

    Miquel, al final després d'un segon debat, vaig acceptar la realitat. Simplement és això.

    Gràcies a tots, una abraçada.

    ResponElimina
  5. El que espero que estigui en perill d'extinció són les posicions alarmistes i les del tot o res.
    M'imagino a mi mateix, d'aquí a vint anys, llegint molts llibres digitals i molts llibres en paper -una cosa no treu l'altre, només la complementa-. Fins i tot amb la possibilitat de llegir qualsevol llibre de qualsevol llengua en paper o en digital.
    L'important, en tot cas, és que la gent faci el que vulgui, llegir o no llegir, i que pugui triar amb quin format.

    ResponElimina
  6. El llibre sobreviurà, evidentment, però hi haurà un altre tipus de suport per al text (serà el llibre digital o algun altre artilugi...?) que s'imposarà sobre el llibre tal com el coneixem ara.

    El que diu la Júlia a l'entorn de la polèmica cinema vs. teatre és clar que ha guanyat el cinema (tema audiències!) però és evident que ha guanyat el cinema via internet i no pantalla de sala de cinema.

    ResponElimina
  7. Biel, tens raó. Crec que els dos formats poden conviure, i els lectors poden triar qualsevol dels dos per llegir.

    Galderich, potser ha guanyat el cinema perquè el teatre és més car. Però al teatre encara hi ha espectadors.

    Gràcies.

    Una abraçada.

    ResponElimina
  8. Encantada de compartir la tarde i les reflexions amb vosaltres!
    Jo t'he de dir que m'agraden molt els llibres però al bolso porto un ebook. :).
    Salutacions!

    ResponElimina
  9. Gran tema i molt ben tractat tant al post com als comentaris.

    Malgrat que estic convençut que el llibre (i el paper -revistes, diaris, correu postal-), en el seu format "tradicional" perd la seva raó de ser (i es re-convertirà en una altra cosa, segurament en guardià d'informació "secreta" o amb voluntat de no ser difosa), també crec que s'ha de dir que la tecnologia ha fet que la gent llegeixi i escrigui molt, però molt més que abans. No sé si millor tècnicament ni si els continguts són de major o menor qualitat (un altre debat), però que la lectura i l'escriptura han augmentat, crec que no hi ha dubte.

    ResponElimina
  10. Com ja vaig comentar a l'Ateuesfera del divendres, jo també estic convençut que el llibre desapareixerà com a objecte comercial en el context que fins ara ha viscut. Se'n continuaran fent, però no serà el suport de la literatura.

    Per cert, encantat d'haver-te conegut!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Música i literatura: Els amants de Vicent Andrés Estellés

El poema del mes: Cambra de Tardor"