Patufet: V CONGRÉS DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL CATALANA, "Història i ficció històrica per infants i joves




Aquest matí, dissabte 19 d'octubre, dia mundial contra el càncer de mama, he assistit a la primera jornada del V CONGRÉS DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL CATALANA: Història i ficció històrica per a infants i joves, organitzat per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. L'anomenat congrés se celebrava a la Sala Moragues del Born. Com bé diu el subtítol del mateix, avui els conferenciants i tertulians se centraven en la narrativa històrica de ficció adreçada a infants i joves. El primer conferenciant que ha donat el tret de sortida ha estat l'escriptor Oriol Vergés. L'escriptor ha parlat des de la seva experiència de les narracions breus i novel·les per a infants i joves, i en la seva conferència ha dit:

"Queda molt per a escriure sobre el franquisme per a infants i adolescents.".
 
A continuació, l'AELC ens ha obsequiat amb un esmorzar amb te o café i pastes ben dolces per tornar i continuar amb la Taula Rodona:
Entre la ficció i la veritat històrica. Fidelitats i infidelitats. Amb els següents ponents:
M.CARME ROCA (escriptora)
           NÚRIA PRADAS (escriptora)
JOAN DE DÉU PRATS (il·lustrador, especialista en còmic històric)
ORIOL GARCÍA QUERA
MODERADOR: ÀNGEL BURGAS (escriptora i professor de dibuix)
En aquesta taula rodona, els ponents han fet una introducció sobre el què és fer novel·la històrica, i tots han coincidit en què d'una banda escriure sobre història és documentar-se rigorosament sobre els fets succeïts, però que al mateix temps, els escriptors escriuen ficció. Així que cal un equilibri entre la història i la ficció. En aquesta tertúlia hi havia tres escriptors: Núria Pradas, M.Carme Roca i Joan De Déu i un il·lustrador, Oriol Garcia Quero. Després de les intervencions incials, Àngel Burgas, escriptor i professor de dibuix, com a moderador ha anat plantejant diferents qüestions als tertulians: "en la novel·la, què és primer conèixer la història o la ficció?",  quan feu la recerca (de dades històriques) aneu als llibres d'història o als llibres de ficció?", "feu ficció però no aneu que són de ficció, m'inquieta aquesta contradicció", "preneu part en la història? I cada ponent anava donant els seus arguments per a cadascuna d'aquestes qüestions. Així doncs la primera part del Congrés ha estat realment interessant. Si voleu seguir més d'a prop el congrés, la trobareu a twitter sota el hastag: .



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Música i literatura: Els amants de Vicent Andrés Estellés

El poema del mes: Cambra de Tardor"