L'article: els baobabs



Fa unes setmanes, a Twitter va sorgir un debat entre alguns lectors/escriptors/res com Gemma Lienas arran de la Literatura Catalana Infantil i Juvenil. Penso que aquesta literatura avui dia no rep el ressó i la valoració que es mereixen.  Els nens/nes i els adolescents són el públic lector més exigent de tots. Això vol dir, que quan un escriptor o escriptora decideix escriure per aquest públic, no té una tasca gens fàcil. Tampoc podem oblidar, que els germans Grimm, Hans Christian Andersen i Charles Perrault, entre d'altres, van recopilar moltíssims contes infantils que avui dia tots hem escoltat, llegit o vist al cinema. Ells van fer la tasca de recollir un material literari destinat als més menuts.  Jo mateixa he crescut llegint llibres quan era infant, quan era adolescent i fins avui. Precisament, la revista Cavall Fort  des del 1961 ha creat un espai per als contes, còmics, entrevistes a autors i autores, és a dir, que és una plataforma que ha difós la literatura intantil i juvenil, catalana i també la universal, i fins i tot, ha traduiït i adaptat obres de la literatura universal al català.  I és que aquest tipus de literatura, a més de tenir una qualitat dins les arts, també té uns valors, uns valors que es llegeixen a través de les pàgines, en el dibuix imaginari dels personatges... Sí, podem pensar que contes com  La Ventafocs o La Blancaneus són històries que avui dia potser han creat uns personatges femenins estereotipats, dones joves que acaben essent rescatades per un príncep; però també es pot llegir un altre missatge, en la primera per exemple, de vegades, una dona es pot veure infravalorada i maltractada pels qui té més a prop; i en el segon conte la protagonista és víctima de l'enveja de la reina.  Una altra obra plena de missatges és El Petit Príncep.  Aquesta és l'obra en què un nen, d'un altre planeta, enamorat d'una rosa, que descobreix diferents móns, entre ells, la Terra,on fa amistat amb un adult;  i gràcies a ell i al seu autor descobrim els baobabs. Això vol dir  que la perspectiva dels adults és diferent de la dels nens i nenes, però totes dues es retroalimenten. És per això, que aquest bloc crearà un nou espai, o secció titulada els baobabs dedicada a parlar de la literatura dels més menuts i dels que són una mica més ganàpies.

Comentaris

  1. Moltes gràcies per donar suport a la literatura infantil i juvenil. La LIJ no només està infravalorada sinó que és pràcticament invisible per als mitjans de comunicació. Cal que la LIJ es conegui més, que les autores i els autors catalans estiguin més presents als prestatges de les llibreries. Estimem la Literatura Infantil i Juvenil Catalana. Per una LIJ Km0

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies a vosaltres Rodolfo Del Hoyo, els qui contribuiu una tradició de literatura infantil i juvenil catalana; i a que nens/es/joves vulguin continuar llegint.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Música i literatura: Els amants de Vicent Andrés Estellés

El poema del mes: Cambra de Tardor"