Teatre: Els orígens del teatre al carrer i la fira de Tàrrega








La Fira de Tàrrega neix el 1981,de la mà del grup Comediants, com una continuació de totes les tradicions provinents dels segles anteriors, però amb una novetat: celebrar la Festa Major de la ciutat mitjançant el teatre al carrer. Si fem un salt enrere entre els segles XIV-XV, van sorgir dos tipus d'espectacles teatrals populars: el religiós i el profà. En el primer es representaven els cinc cicles: Hagiogràfic, de Nadal, de Pasqua, Marià de l'Antic Testament. Aquests espectacles es representaven en temples i esglésies.Pel que fa al segon, el teatre profà utilitzava tècniques com la mímica, la cançó, l'acrobàcia, etc. I aquest tipus de teatre es representava pels carrers, ja que es va iniciar amb desfilades i carrosses per tal de fer la celebració de les victòries bèl·liques. Durant els segles XVI, XVII i XVIII, neixen els entremesos i els sainets. Aquest tipus d'obres eren senzilles i de caràcter satíricoburlesques; estaven adreçades als menestrals, i es representaven als patis, carrers o places. Aquests gèneres es van estendre arreu dels Països Catalans, especialment a Mallorca. El teatre popular al segle XIX gaudeix d'un període gloriós. Tot i que ja es representava en teatres establerts de Barcelona, la tradició teatral popular prové del segle XVII i es representava en cases de la classe aristocràtica i burgesa; en magatzems; patis; sales de ball, i convents.

Des dels inicis fins a l'actualitat, la Fira és una gresca popular que ha esdevingut un punt de trobada tant per les de diferents companyies que mostren els seus espectacles en places, carrers i de Tàrrega; com per als programadors que volen comprar i vendre els espectacles. Any rere any, la Fira evoluciona i millora fins el punt que avui ja és una activitat cultural establerta que cada dia creix. I no només creix a nivell d'espectacles i companyies, sinó també en nombre d'espectadors. Només cal acostar-se a la ciutat per comprovar l'ambient festivopopular que transmet el teatre al carrer.

La Fira de Tàrrega arriba enguany a la vintisetena edició amb un munt de premis al darrere que l'aval·len, i un ventall d'ofertes de teatre, un teatre que compta amb una llarga tradició i que ens ha estat llegat avui, gràcies a la Fira de fires de teatre al carrer.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Música i literatura: Els amants de Vicent Andrés Estellés

El poema del mes: Cambra de Tardor"