50 anys sense Josep Maria de Sagarra: Qui era Josep Maria de Sagarra?





Logo extret de Blogs de Lletres


Enguany se celebraran 50 anys de la mort d'una de les personalitats catalanes que més ha contribuït a difondre i a cultivar la literatura en llengua catalana. Però qui era Josep Maria de Sagarra? D'entrada no fou un escriptor més que va conrear poesia, teatre, novel·la, etc., sinó que des d'un principi es va preocupar perquè des de la seva faceta de periodista i crític va contribuir en la recuperació d'un gènere que en certa manera fou arraconat d'una banda pels noucentistes, i de l'altra perquè calia construir i forjar una tradició novel·lística catalana que cuejava perquè durant tres segles la llengua va passar un segon pla gràcies a l'increment de l'ús de la llengua castellana per part d'autors tant castellans com catalans, arran del Compromís de Casp l'any 1412. Sagarra fou un dels intel·lectuals que tot i estar emmarcat inicialment dins del Noucentisme, va publicar una sèrie d'articles preguntant-se perquè no hi havia autors i perquè no s'escrivien novel·les en català. I no només això, sinó que ell va contribuir en la recuperació de l'anomenat gènere escrivint tres novel·les Paulina Buxareu, All i salobre i la més coneguda, Vida Privada, que sinó m'erro fa poc s'ha dut al teatre. Així doncs, caldrà analitzar i redescobrir la figura i l'obra de Josep Maria de Sagarra, allunyant-nos de la simplicitat de parlar d'un autor que escrivia obres en català, i intentant veure de quina manera va contribuir activament en la construcció d'una tradició literària catalana.

Comentaris

  1. Sagarra va ser un escriptor immens i cada dia m'agrada més. Malauradament, la seva independència de criteri, la seva neutralitat política, els seus grans èxits en el teatre popular, el fet que també en castellà escrivís bé, li van crear molts enemics que es van dedicar a menystenir la seva poesia, només cal veure les antologies canòniques dels cinquanta i seixanta. Crec que el temps posarà les coses a lloc. És el meu preferit i fins i tot les seves obres de teatre que poden semblar d'argument més carrincló són inigualables pel que fa al 'tempo' i al lèxic.

    En aquest país, amb molts ganduls malgrat el que en diuen, ser 'prolífic' sempre ha estat mal vist.

    M'alegro molt que l'hagis recordat, aquest any n'anirem parlant.

    ResponElimina
  2. Hola Júlia! Aniré escrivint diversos posts d'obres de poesia, teatre, novel·les, articles de Josep Maria de Sagarra al llarg de l'any. Encara tenim moltes coses a dir d'aquest home que va ser tan important en les lletres catalanes.

    ResponElimina
  3. M'ha agradat molt Roser que hagis recordat Sagarra i que s'intenti donar una visió més àmplia de qui fou i de que va escriure i viure.
    Un servidor va tenir fa més de 10 anys el privilegi de preparar la documentació per la pàgina que l'AELC després va penjar en el seu portal i vaig descobrir un autor molt prolífic i divers.
    Estaria bé que aquest any es pogués recordar la seva figura i per què no...si cal estaria bé fer un homenatge blogaire durant el 2011...
    T'animaries?

    ResponElimina
  4. Hola Gabriel! Jo recordo tots i totes els escriptors de la tradició literària catalana. Sí m'annimaria a participar en un homenatge blocaire durant el 2011...

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Música i literatura: Els amants de Vicent Andrés Estellés

El poema del mes: Cambra de Tardor"