Diada Estellés: La descoberta d'un gran poeta

Fa uns quants anys, vaig tenir la sort de donar literatura catalana a primer de batxillerat com a professora. Fins aleshores, no havia llegit res de Vicent Andrés Estellés, i això que durant els anys de carrera em van fer llegir moltíssims poetes, però mai Estellés. Per tant, quan vaig haver de llegir els poemes conjuntament amb els alumnes em va captivar la seva manera de dir les coses, amb el seu valencià arrelat i també descobrir la singularitat de la seva veu poètica. El poema que més em va agradar és un dels més reeixits i llegits: Els amants, un poema d'amor, d'amor carnal, però ple de tendresa i sinceritat, que és comparable amb el poema Veles e Vents d'Ausiàs March, un altre valencià d'un altre temps, però que també cantava a l'amor, però en aquest cas en una mena de lluita entre l'amor carnal i l'espiritual, comparant l'amor amb un viatge en vaixell. Així doncs, vaig poder fer la descoberta d'un gran poeta, que injustament s'ha oblidat, no pas pels valencians ni pels bons amants de la bona poesia, però sí per la cultura oficial. Crec doncs, que és bo que avui homenatgem i recordem un poeta que a més, va ser cantat i interpretat, i immortalitzat per Ovidi Montllor. És un fet doncs que a València hi ha una rica cultura que cal reivindicar i llegir perquè forma part també de la nostra, perquè tots els Països catalans s'agermanen.

Comentaris

  1. Bon dia, senyoreta Valls.
    Honor i Glòria al poeta nacional.
    Salut i Terra

    ResponElimina
  2. Bon dia Senyor Valls! I tant!

    Estellés i Ovidi, bona combinació, Quadern de mots!

    Fanal Blau, tenim moltíssims poetes imprescindibles, avui és el dia d'Estellés!

    Joana, gràcies i bona diada per a tu també!

    ResponElimina
  3. Que bé s'agermanen lletra i música ! bon homenatge!

    ResponElimina
  4. Estellés és un poeta que m'ha interessat des que vaig llegir "CANÇÓ D'UN HOME PARAT". Després, quan l'he anat coneixen més m'ha captivat completament. Com tu dius , tendre i sincer. I amb un llenguatge planer que "arriba" a qui el llegeix.
    Molt bo el teu bloc! Cada dia hi faig el tafaner.

    ResponElimina
  5. Gràcies per sumar-te a l'homenatge i així, de pas, ajudar a trencar la distància que, malgrat la llengua, dificulta que la literatura valenciana en català siga reconeguda i sobretot gaudida més al nord.

    Estellés és, per als valencians, el nostre Poeta contemporani, com Ausiàs March ho va ser al segle XV.

    Joan Fuster, en la "Introducció" al primer volum de l'Obra Completa de l'Estellés, Recomane tenebres, publicada el 1972, ja deia:
    "La distància entre Barcelona i València continua sent penosa –al marge dels negocis, s'entén–, i literalment és absurda, fins i tot admetent explicacions o justificacions històriques apreciables". No li faltava gens de raó.

    Fem que la xarxa trenque aquestes distàncies! Tu ho has fet... gràcies de nou! I sobretot, continua gaudint de la poesia d'Estellés!

    ResponElimina
  6. Em quede uns moments a casa teva escoltant Els amants d'Estellés amb la veu del gran Ovidi...

    Gràcies...

    Bona Diada Estellesiana

    ResponElimina
  7. Efreelang, l'agermanament és necessari per lluitar per la nostra cultura!

    Globos.blog, celebro que sovintegis aquest bloc! Gràcies!

    Natxo, benvingut a l'Antviana! Moltes gràcies per tota la informació. I me n'alegro de contribuir trencar distàncies,ha estat un plaer!

    Mercè, pots estar a casa meva, escoltant el binomi Estellés-Ovidi sempre que vulguis. Gràcies!

    ResponElimina
  8. I el segon any d'Estellés promet no desmerèixer el primer, que va ser sensacional. I això tot just acaba de començar!

    Estic d'acord amb que la distància que separa qualsevol punt dels Països Catalans no és real, no té a veure amb la distància real. I no només entre Barcelona i València. També entre Puigcerdà i Girona; Palma i Perpinyà... FIns i tot sovint entre pobles que es toquen. Una llàstima!

    ResponElimina
  9. La primera Diada, ha donat continuïtat a la segona. Totes dues es complementen. I sí, Víctor, la distància territorial, no és real. Tots els ens agermanem!


    Una abraçada!

    ResponElimina
  10. Avui és un dia per passar-ho bé a la Xarxa, gràcies!

    ResponElimina
  11. Excel·lent combinació, l'Ovidi posant veu al poema d'Estellés.

    Comprovació de paraula: broosat, el brossat és la denominació del mató al nord del País Valencià.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Música i literatura: Els amants de Vicent Andrés Estellés

El poema del mes: Cambra de Tardor"