Lectures: Antología de la lírica amorosa









L'amor sempre és i ha estat un dels grans misteris universals, i per això és i ha estat un tema de la literatura des dels grecs fins a l'actualitat. L'Antología de la lírica amorosa editada per l'Aula de Literatura i Vicens Vives és un recull de 114 poemes de la literatura castellana des del període de las "jarchas" mossàrabs fins al període contemporani. L'esmentada antologia s'estructura en quatre etapes: l'edat mitjana, l'edat d'or, romanticisme i modernisme i l'edat contemporània. Les diferents vessants d'aquesta temàtica es diversifiquen en amor, desamor, absència de l'estimat, amor de l'objecte ideal i inassolible. I és que des dels períodes de l'època medieval els poetes ens mostraven l'amor cortès, i després també hem conegut l'amor a través dels ulls dels poetes de l'edat d'or com per exemple Garcilaso de la Vega, o Luis de Góngora. I no podem oblidar els poemes plenament romàntics de Gustavo Adolfo Bécquer, aquells en què l'amor és inassolible, i el poeta sent la soledat davant d'un paisatge nocturn i de lluna plena. I tots aquests referents ens han dut poemes de l'edat contemporània de Pablo Neruda, Vicente Aleixandre, Federico García Lorca. Cada poeta i cada època ha donat una perspectiva de l'amor particular. I en cada amor apareixien diferents aspectes: l'enamorament, el petó, la culminació de l'amor, el final de l'amor, l'absència i el record, el dolor, o la idealització de l'objecte estimat; i fins i tot hi ha poemes en què els poetes es qüestionen què és l'amor. I aquí us deixo un exemple d'aquest últim de Lope de Vega:

Ir y quedarse, y quedar partirse,
partir sin alma, e ir con alma ajena,
oír la dulce voz de una sirena,
y no poder del árbol desasirse;

arder como la vela y consumirse
haciendo torres sobe tierra arena;
caer de un cielo, y ser demonio en pena,
y de serlo jamás arrepentirse;

hablar entre las mudas soledades,
pedir prestada, sobre fer, paciencia,
y lo que es temporal llamar eterno;

creer sospechas y negar verdades,
es lo que llaman en el mundo ausencia,
fuego en el alma y en la vida infierno.

En conclusió aquesta antologia és una bona lectura per aprendre de i sobre l'amor a través dels grans autors de la literatura castellana.

Comentaris

  1. Hola Arlequí. A la següent web: http://www.estimaencatala.lateneu.org/poemes.php
    hi trobaràs una antologia de poesia catalana d'amor de tots els temps -des d'Ausiàs March a Maria Mercè Marçal, Miquel Martí i Pol, etc.- També el llibre "T'estimo..." d'Eumo Editorial, que és un recull de poesia d'amor moderna i contemporània. Salutacions.

    ResponElimina
  2. Hola SV. Gràcies per la recomanació. No et pensis que desconec els poemes d'amor de la literatura catalana, crec que és bo conèixer autors de totes les llengües i de tots els països. Llegir no entén de fronteres.

    Salutacions cordials.

    ResponElimina
  3. arlequí, m'agrada aquest sonet, molt agut tot el que diu.

    sv, he visitat el teu blog, que no coneixia, i m'he anotat les pàgines que recomanes en un post. Gràcies.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Música i literatura: Els amants de Vicent Andrés Estellés

El poema del mes: Cambra de Tardor"