L'Article: el paper actiu del lector

















Temps enrere, els estudiosos de la literatura definien l'autor com aquell que tenia el paper actiu, i el lector el paper passiu, i entreambdós s'establia una relació comunicativa unilateral. Però en l'actualitat es parla d'un fet real: la literatura 2.0. Aquest fet suposa un canvi, com es va dir ja arran de la publicació de La catosfera 08. Un d'aquests canvis és que els papers tant de l'autor com dels lectors han evolucionat: l'autor coneix els lectors, i els lectors coneixen autors i opinen sobre els seus escrits, per tant tots dos esdevenen persones actives. I els darrers són aquells que contribueixen al procés de creació, que no es clou quan l'escriptor posa el punt i final al text escrit i el publica, sinó que les aportacions dels lectors són les que creen, amplien, etc allò que es publica. I és que els canals: els mitjans a través dels quals es difonen els textos s'han transformat. Ara tenim un altre canal: internet. Aquest és el recurs que ens permet als escriptors escriure a diari, i per tant exigir-nos millorar el nostre estil dia a dia, sobretot gràcies a la col·laboració activa de tots aquells que ens llegeixen, i que deixen escrites les seves opinions. I els escriptors també ens metamorfosegem en lectors quan llegim posts d'altres bloguers.
Una de les dades que demostra la progressiva importància d'aquest nou canal per escriure i llegir textos és el fet que aquell innovador projecte de passar textos virtuals en paper ha obtingut tan ressó cultural i social que s'ha convertit en un dels llibres més venuts. I això demostra que els lectors ja no som passius, i que constantment establim una comunicació bilateral amb els autors i amb la resta de lectors, gràcies als blocs i a les pàgines web literàries i de/sobre literatura.

Comentaris

  1. Hola Jesús! Jo he tret la notícia del blog Eliteratura. I també ha sigut una sorpresa per a mi!. Felicitem-nos, i tant!

    Salutacions ben cordials.

    ResponElimina
  2. Fa enveja l'actitud tan emprenedora d'alguns. Brindem!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Música i literatura: Els amants de Vicent Andrés Estellés

El poema del mes: Cambra de Tardor"