El referent clàssic: Jonàs















La Bíblia, un dels llibres que encapçala els inicis de la literatura occidental, conté un dels molts referents clàssics indiscutibles: Jonàs. Jonàs és aquell personatge que té una missió divina i que en el transcurs d'un viatge per mar pateix un naufragi arrel d'una tempesta, i aleshores els mariners el llencen al mar perquè creien que n'era el culpable. Llavors fou quan una balena se l'empassà durant tres dies i tres nits, fins que el cetaci el va vomitar en una platja. Doncs bé aquest referent el trobarem en unes quantes històries provinents de la literatura catalana, i de la cultura popular universal, que ara recordarem breument.

La primera d'aquestes històries és la "Faula" de Guillem de Torroella en què ell mateix esdevé el personatge protagonista que confon una balena amb un ecull, i aquesta se l'engoleix fins arriben a una illa, tot ideat per la Fada Morgana, germana del rei Artús i allà el deixarà perquè descobreixi quina és la causa la causa de la tristesa del rei Artús i un cop sap la veritat, Guillem serà l'encarregat de difondre-la pel món.

El segon cas on trobem el personatge d'una balena és al conte popular "Pinotxo" ("Pinoccio"). En aquesta relat, que tots coneixem, tant Geppeto, pare-creador, com Pinotxo són el menjar del cetaci, fins que els vomita, i a partir d'aquest moment el nen de fusta aprèn a dir la veritat, i és convertit en un nen de carn i ossos per la fada.

Pel que fa al darrer cas dins la cultura popular, el trobem al conte popular "El soldadet de plom", quan el soldadet, enamorat de la ballarina, per les estratègies maquiavèl·liques del follet, va a parar a una espècie de riu i allà és engolit per un peix, fins que aquest arriba al mercat, i la minyona de la casa de l'amo del soldadet, el troba quan obre el peix.


I per últim no podem oblidar l'ús d'aquest referent clàssic per part del poeta català, Josep Carner al poema narratiu Nabí, en què reprèn la història de Jonàs
seguint el fil argumental de la Bíblia, aixó sí sota l'estructura mètrica genuïna de Carner, provinent de la sòlida formació en el si del Noucentisme.


En conclusió, Jonàs i la balena són dos personatges recurrents al llarg de la tradició literària occidental, tot i que cada autor afegeix la seva visió i la plasma al paper. Un referent clàssic doncs que cal tenir en compte perquè en la meva opinió la balena és la metàfora d'un viatge cap a l'interior d'un mateix.

Comentaris

  1. vist així sembla força probable. mai m'havia plantejat una lectura psicoanalítica de la Bíblia :)

    ResponElimina
  2. Un Anònim m'ha dit que la paraula "arrel" no estava ben emprada. Senyor/anònim/a, segons el "Diccionari de la llengua catalan", el mot "arrel" també significa causa i origen, i és en aquest sentit que jo l'he posat, per tant està ben usat.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Música i literatura: Els amants de Vicent Andrés Estellés

El poema del mes: Cambra de Tardor"