A propòsit de l'estrena del nou musical de Dagoll Dagom, Boscos endins, al Temporada Alta de Girona, tornen a l'escena musical les lletres i cançons de Stephen Sondheim. I arrel d'aquesta posada en escena, parlem d'aquest compositor.
L'any 1930 nasqué a Nova York Stephen Sondheim. Els seus inicis musicals comencen amb la coneixença d' un home anomenat Oscar Hammerstein II, que estava preparant el musical Oklahoma!. En aquell moment, ell ja sabia on encaminaria les seves passes i va decidir estudiar composició. Des d'aquell moment va encetar una brillant trajectòria amb el seu primer treball, conjuntament amb Leonard Bernstein, i, amb la pel·lículam West Side Story l'any 57. I si fem un recordatori d'alguns dels musicals que ell va crear com Gypsy, A Little Night Music, Sweeney Todd, Assassins i Into the Woods entre d'altres, podrem valorar com a través de les seves obres va crear una obra. I ben segur que molts hem sentit una vegada i una altra les seves cançons, com la conegudíssima "Send in the clowns" per citar-ne alguna.
I és que aquest compositor americà ens ha deixat un munt de cançons que han sigut posades dalt dels escenaris gràcies a directors teatrals com Ricard Reguant, Calixto Bieito, i Joan Lluís Bozzo. I és, precisament, aquest darrer director qui ha ens ha dut de nou als escenaris al compositor, amb una de les seves obres, Into the woods. Aquest nou musical ens presenta una sèrie de personatges que tots i totes coneixem molt bé: la caputxeta vermella, el llop ferotge, la ventafocs, el príncep, la bruixa, etc. Tots són personatges dels contes més contats, però no hi trobarem els contes políticament correctes, no. De la mà de Sondheim, Joan Lluís Bozzo ha reunit a tots aquests personatges en un espai: el bosc, l'interior del bosc. Allà on tots podem topar amb les nostres pors i els nostres anhels més pregons. I així, reedescobrim les cançons del compositor americà i també els contes populars des d'una nova perspectiva. I és que la màgia, la fascinació de Stephen Sondheim i les seves obres musicals no ens deixen mai indiferents. Les obres que ell va compondre formaran part sempre dels escenaris i de la nostra memòria col·lectiva.
2 comentaris:
No pot ser parlar de Sondheim i oblidar-se a Mario Gas! :)
A mi de les anecdotes de sondheim que mes m'han impactat (al marge de que va a totes les estrenes de broadway amb una llibreteta i es passa les funcions apuntant coses) es que quan van estrenar west side story (de la que ell en va fer lletres), es sentava a la part de darrera del teatre amb uns amics per riure's de la obra.
Salutacions i felicitats pel blog
Tens tota la raó Polispol. La visió dels lectors sempre ens recorda a alguns escriptors alguns petits descuits. Així que pugui faré un article sobre Mario Gas i el seu Stephen Sondheim. Moltes gràcies per la teva aportació al bloc, siguis benvingut.
Publica un comentari a l'entrada