
Imatge presa de la xarxa
Què et suggereix aquesta imatge?
"Necessitem desesperadament que ens expliquin històries. Tant com el menjar, perquè ens ajuden a organitzar la realitat i il·luminin el caos de les nostres vides." Paul Auster.
1. Quin fou el teu primer llibre? Una versió juvenil del Quixot als 14 anys. I als setze vaig llegir Crim i Càstig, de Dostoievski. Des d’aleshores sóc un lector gairebé compulsiu.
2. Quin/s llibre/s tens ara a la capçalera del llit? En aquests moments llegeixo “Principiants” de Raymong Carver i un llibre de poemes, “Memòria de tu i de mi”, de Montserrat Abelló.
3. Quin és el teu racó preferit per llegir? Una butaca al menjador de casa i també el llit.
4. Digues un llibre que no hagis llegit. Ulisses, de James Joyce; i un que segurament llegiré “L’home sense atributs”, de Robert Musil.
5. Una lectura inoblidable… Mirall trencat, de Mercè Rodoreda; i potser també, Camí de Sirga, de Jesús Moncada.
Quan et vas adonar que t’agradava escriure? Als dotze anys. M’agradava molt explicar als amics i les amigues els contes que escoltava a la ràdio. A la meva època d’infant pocs nens tenien televisor. Modificava moltes coses, treia el que no m’agradava, substituïa situacions, ampliava el que m’agradava... En fi, que un dia vaig pensar que si modificava tantes coses, també podria escriure un conte i vaig fer-ho i va agradar els amics i les amigues. I des d’aleshores no he parat d’escriure.
Creus que és cert allò que deia Picasso: “la inspiració es troba treballant”? Sí i no. Generalment m’inspiro quan tinc un projecte entre mans i hi treballo. Però també de vegades llegint relaxadament a la nit, o passejant, o després d’una conversa interessant, he sentit el desig irrefrenable d’escriure alguna cosa que m’havia vingut al cap.
Quin autor de la literatura clàssica t’ha marcat més? És difícil de dir, llegeixo i trobo coses molt interessants en molt autors. Podríem dir que m’han interessat Narcís Oller, Mercè Rodoreda o Josep Maria de Sagarra. Però els autors que més m’han interessat són contemporanis. Sens dubte Jesús Moncada i també Jaume Cabré. En poesia llegeixo sovint grans dames de la literatura como ara Rosa Leveroni, Quima Jaume o Montserrat Abelló. Pel que fa a la literatura infantil i juvenil hi ha grans autors clàssics com ara Michel Ende, Roal Dahl o Àstrid Lindgren, i a casa nostra una autora molt, molt contemporània, L’Eulàlia Canal.
Digues una cita literària. Un aforisme del Tao te Ching: No hi ha res al món tan suau i tan dòcil com l’aigua, però és l’aigua qui pot arrodonir les pedres.
1. Quin any vas crear el teu primer bloc?En tinc un parell del blogs,el primer,francescmompovalls@msn.com el vaig fer pel setembre de 2005, ara farà cinc anys. El vaig crear per a donar un referent de la meva bibliografia que anava publicant, del centres on anava a fer xarrades literàries i també perquè els lectors pogueren dir la seva sobre alguna de les obres que tinc publicades.
Després vaig crear el blog www.1en2.blogspot.com a Cap d’any de 2009 per fer una cosa més variada, on barrejara literatura, esdeveniments literaris, sociolingüística, política i qualsevol altre desfici que se m’acudira.
2. Bloc o blog?
Tot i que els meus coneixements d’anglés i d’informàtica siguen molt limitats –per no dir-ne escassos o nuls–, travesse per l’original blog (web log) i no per bloc, per molt homòfon que resulte comparant-lo amb una llibreteta (tot i que també s’utilitze per a escriure-hi coses). Així és que dic blog i blogaire.
3. “Un bloc s'alimenta dels comentaris dels lectors”, creus que és veritat?
Home, els comentaris dels lectors són molt importants, però tampoc no ens hem d’obsessionar-hi. La gent passa per casa i si li ve de gust dir alguna cosa ho fa, i si no, no. Jo ja em conforme amb les visites.
4. Què t'ha aportat el bloc?
És una eina-entreteniment que li cal dedicar molt de temps. Has de controlar-lo perquè si no et menjarà d’altres activitats. Ara bé, dit això, tots som fills del nostre temps i les noves tecnologies ens obren uns camps desconeguts fins ara. I pel que fa a la pregunta concreta, m’ha proporcionat conèixer d’altres sensibilitats i pensaments que m’enriqueixen contínuament. Ah, també m’ha proporcionat el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians a la Difusió de la Literatura Catalana al País Valencià (ex aequo amb Mercè Climent).
5. Cita un bloc i digues per què.
Caldria citar un bon grapat de blogs interessantíssims tots, el teu, el Tibau, el Carme Rosanas, el de Manel Alonso, el de Mercè Climent, el d’Helena Bonals, el del poeta Pere Bessó i un llarg etcètera, però si n’he de dir un només el del magnífic escriptor Toni Cucarella. És un blog polièdric on té entrades literàries i d’altres polítiques amb una capacitat analítica supradotada; i sempre en defensa de la catalanitat dels valencians i de la unitat d’interessos de tots els catalans front al continuat intent de fagocitar-nos la nació espanyola i el de l'amic Manel Alonso "Els papers de can Perla”.
http://blocs.mesvilaweb.cat/bloc/view/id/5724