divendres, 28 de juliol del 2017

L'Editorial de juliol del 2017


El proper mes d'agost, aquest bloc/blog, complirà 10 primaveres. Aquest espai ha anat creixent, gràcies sobretot a la constància de molts i moltes lectors/lectores que al mateix temps també són autors i autores. Darrerament, però, he notat que ha baixat la intensitat de les vostres intervencions, i m'agradaria demanar-vos que proposeu iniciatives, seccions que us agradaria trobar per tornar a recuperar "el feedback" que sempre hem tingut. Així que tota proposta cultural, literària, artística, que tingueu, compartiu-la sense por ni vergonya.  Aquest bloc/blog també és vostre. I aprofito per agrair a aquelles persones que han anat deixant les seves petjades en els diferents "posts",  i també a les que  el seguiu silenciosament. Com deia Jaume Sisa en una cançó que tots coneixem: "Casa meva, és casa vostra".



dimecres, 26 de juliol del 2017

dissabte, 22 de juliol del 2017

Homenatges: Pere Calders 1912-1994




Enguany es compleixen 23 anys de la mort de Pere Calders. Calders va ser un escriptor innovador tant en la narrativa breu, com en la novel·la. De fet, va ser el que va elevar "el gènere" menor", el conte a la categoria de gènere. Aquest escriptor barceloní, que quan era entrevistat semblava un bon jan ple d'innocència, tenia un talent literari excel·lent. Molts estudiosos l'han classificat dins l'anomenat realisme màgic, però el cert és que Calders, com Joan Brossa, Rodoreda, i molts d'altres eren inclassificlables, perquè van crear un estil propi, l'estil caldersià. Recordo el dia que vaig saber que ens va deixar, i vaig sentir una pena, i un buit. Penso que a tots els autors i autores catalans que ens han deixat un gran llegat literari cal recordar-los i homenatjar-los cada dia, així com rellegir-los i redescobrir-los.

dijous, 13 de juliol del 2017

III Jornades Educatives Joan Brossa: Transvers-arts





Dilluns passat, 10 de juliol, vaig tenir el plaer d'assistir a la tercera edició de les Jornades Educatives Joan Brossa, organitzades per la Fundació Brossa, sota l'organització de la Judith Barnés. La sessió es feia al MACBA, perquè la fundació esmentada no té una seu fixa. En els primers minuts, la Judith va fer la presentació introduint el tema d'aquesta III edició: la transversalitat. Una gran paraula, però desconeguda en l'educació encara. Tots sabeu, que Joan Brossa va experimentar amb diferents gèneres i que considerava importants totes les arts: el teatre, la dansa, la màgia, el cinema com part de la creació. Per a Brossa, "l'important era posar la poesia al servei d'una eina de comunicació. [...], per això, és cabdal "activar la mirada i la ment. Importa el procés en la poesia". Brossa també es preocupava per l'educació i allò que ell pensava per a la poesia, també ho traslladava a l'educació. I aquest és el punt de partida de les jornades d'enguany.

En el proper post parlaré de la taula rodona que va inaugurar aquestes jornades, "Arts. Cap un model integrador i participatiu".